Kan ik mijn paard wassen met koud water?

Laatst had ik een stalgenoot die zijn paard met koud water wilde wassen, omdat die dacht dat het goed zou zijn voor de vacht. Het werkt ten slotte ook goed voor de mensenvacht.. of huid!
Maar eenmaal begonnen met wassen, begon het paard te bibberen als een rietje en liet het arme dier een paar vreselijke hinniken horen. Misschien toch niet zo’n goed idee en uiteindelijk werd ik als "expert" op het gebied gevraagd om advies.🧐

Wij besloten het advies hier ook maar met jullie te delen. Je kán je paard namelijk prima wassen met koud water, maar let wel op een aantal zaken..

Allereerst is het belangrijk om te weten dat koud water eigenlijk niet zo goed is voor paarden. Het kan er namelijk voor zorgen dat je paard kou vat en dat wil je natuurlijk niet. Maar soms is het gewoon te warm om je paard met warm water te wassen óf heb je gewoon geen andere keuze, dus wat doe je dan?

Ons advies is om in dat geval toch voor lauwwarm water te kiezen.😊

Als het water net iets warmer is dan koud, kan het helpen om je paard af te koelen zonder dat het te veel impact heeft op zijn lichaamstemperatuur. Zorg er wel voor dat je niet te lang op dezelfde plek blijft spuiten en dat je je paard goed droogt nadat je klaar bent met wassen.

 

😅 Als je echt geen andere optie hebt dan koud water te gebruiken, dan zijn er een paar dingen waar je op moet letten.

🐴 Zorg er allereerst voor dat je paard niet te warm is voordat je begint met wassen. Als je paard net terugkomt van een lange rit of training, is het beter om even te wachten voordat je begint met wassen.

🦄 De volgende stap is om het paard eerst goed te borstelen voordat je hem gaat wassen. Zo verwijder je al het vuil en losse haren en maak je het wassen makkelijker.

🐴 Nu kan je beginnen met het natmaken van het paard. Gebruik hiervoor een emmer met water of een tuinslang met een zachte straal. 

🥶 Controleer de temperatuur van het water! Je wilt voorkomen dat het water té koud is, ongeacht de buitentemperatuur.
Te koud water kan leiden tot ongemak of zelfs een verkoudheid. 🥶

🦄 Eenmaal nat kan je beginnen met wassen. Begin bij de benen en werk langzaam omhoog. Dit zorgt ervoor dat het koude water niet direct op het lichaam van je paard terechtkomt, wat kan leiden tot ongemak of zelfs shock.

Wanneer je begint met het inzepen van het paard, gebruik dan een zachte spons of borstel. Gebruik een 🐎paardenshampoo en wrijf de shampoo voorzichtig in het lichaam van het paard. Spoel het paard daarna goed af met water. Zorg ervoor dat je alle zeepresten verwijdert, anders kan dit huidirritatie veroorzaken bij het paard.
> Of gebruik gewoon de PIPPA Paardenshampoo en voorkom de irritaties😉 <

Als laatst moet je jouw trouwe vriend afdrogen. Let erop dat je jouw paard goed afdroogt, voordat deze terug naar stal gaat. Als je paard nat blijft kan het voorkomen dat hij of zij teveel afkoelt en dat levert ook weer klachten op.

Jij vindt het ook niet fijn om buiten op te drogen in je natte kleding, tenzij het misschien 25 graden is en je vol in de zon kan liggen!😜

Dit kan betekenen dat je jouw paard extra moet drogen met handdoeken, een zweetmes of zelfs een zweetdeken moet gebruiken.

Als je paard het na het wassen & drogen nog steeds koud heeft, zet hem dan in een warme stal met een deken om op te warmen. Blijf bij het paard totdat hij weer volledig is opgewarmd en zorg ervoor dat hij geen tocht vangt.

 

Kortom, het wassen van je paard met koud water kan volledig veilig zijn, zolang je maar rekening houdt met de temperatuur van het water en het paard niet te veel laat afkoelen. Volg de stappen zoals hierboven beschreven staan en je hebt binnen de kortste keren een sprankelend schoon paard.