Wat is de Honey & Propolis Wound Ointment?
Een schaafwond, sneetje of bijtwond kan veel irritatie veroorzaken. Dit geeft een vervelend en zeurend gevoel waar je onbewust aan gaat zitten om het gevoel te verzachten. Niet alleen mensen gaan aan irriterende wondjes zitten, ook jouw (huis)dier kan hier aan gaan krabben of schuren wat tot meer irritatie leid. Bij PIPPA Equestrian Soap willen we het beste voor jou en je maatje, waardoor de Honey & Propolis Wound Ointment tot stand kwam. Een verzorgende wondzalf om jouw dier mee te helpen bij kleine wondjes of irritaties.
Wat zit er in de Honey & Propolis Wound Ointment?
De twee belangrijkste ingrediënten voor deze zalf zitten in de naam hiervan; Honing en Propolis.
Honing is vooral bekend als etenswaar. Het is heerlijk in je thee of koffie, of om in een cake te verwerken. Honing wordt gezien als een gezondere optie voor witte suiker. Het is niet alleen zoet, maar bevat ook goede voedingsstoffen.
Honing is hartstikke lekker om te eten en het bevat verschillende vitamines & enzymen die goed zijn voor je weerstand en voor je huid.
Met deze kennis was de keuze voor honing snel gemaakt. Honing staat al eeuwen bekend om de helende kracht die het heeft. Zolang honing niet wordt verhit bevat deze helende enzymen die helpen tegen irritaties en het heeft een antibacteriële werking. Door de irritatie uit de huid te halen met een dun laagje honing heb je minder last van de wondjes en zorgt dit ervoor dat je de plekjes met rust laat. De rode geïrriteerde huid krijgt hierdoor rust wat ervoor zorgt dat het helingsproces ongestoord zijn gang kan gaan. Bovendien kan je honing zelfs inzetten bij brandwonden om de huid te versterken en voeden.
Het behouden van de enzymen in de honingzalf.
PIPPA maakt de Honey & Propolis Wound Ointment handmatig. Hierdoor garandeert PIPPA een hoge kwaliteit zalf. Een belangrijke stap is de temperatuur van de zalf in de gaten houden. Pas wanneer de zalf onder de veertig graden is gezakt wordt de honing er voorzichtig aan toegevoegd. Hiermee blijft de honing in een goede staat en blijven de belangrijke enzymen intact.
Bij het bewaren van de Wound Ointment is het belangrijk om deze op een koele, droge en donkere plek te bewaren. Verwarm de zalf alleen met je handen om deze zacht en smeerbaar te maken. Wanneer je de zalf opwarmt met een andere warmtebron is er een kans dat de zalf te heet wordt en zo de natuurlijke bescherming van de honing kwijtraakt.
Wat is propolis?
Bij Propolis zullen de meeste mensen wat langer moeten nadenken. Bijen maken dit product zelf om in hun korf te gebruiken. Het klinkt misschien raar, maar propolis wordt ook wel bijenspeeksel genoemd. Het heeft een plantaardige afkomst en wordt een dierlijk product nadat de bijen ermee bezig zijn geweest. De basis van propolis is namelijk de sap die zich in knoppen van bomen en planten bevat. In de warme maanden verzamelen bijen dit goedje om hun bijenkorf te versterken. De bijen verzamelen het sap door erop te kauwen en een oplosmiddel toe te voegen. Hierdoor is de sap makkelijk te bewerken. De zalf gaat geplakt op de achterpootjes mee terug naar de korf.
Terug aangekomen bij de korf geven ze de sapballetjes aan de bijen die in de korf werken. De werkbij die het sapballetje geeft gekregen, gaat hier vervolgens mee aan de slag. Om de Propolis te maken moet de bij het sap kneden. Tijdens het kneden stopt de bij was en bloempollen toe aan de bolletjes tot deze de juiste substantie zijn geworden. Wanneer ze hiermee klaar zijn wordt het eindproduct, terwijl het nog zacht is, gebruikt om spleetjes en kiertjes te dichten. Propolis beschermt de korf en bijen tegen schimmels, virussen en bacteriën.
Voordelen van Propolis.
Niet alleen bijen kunnen hun voordeel halen uit propolis. Waar de korf beschermd wordt door de gemaakte propolis kan dit ook voor de huid een goede bescherming geven. Propolis behoudt zijn antibacteriële werking wanneer dit wordt verwerkt in een product. Je kan het gebruiken voor mens en dier. Het ondersteunt de weerstand en helpt de huid wanneer deze geïrriteerd of beschadigd is. Met zijn natuurlijke beschermingskracht ondersteunt de propolis het herstellend vermogen van de huid. Neem vooral ook een kijkje op de pagina van Natuurlijk Westland. De site heeft een mooie uitleg over de oorsprong en het gebruik van Propolis.
Waarom de honing en propolis samen?
Het combineren van de honing en propolis in een zalf zorgt voor een optimale werking. Honing en propolis werken beide antibacterieel en brengen rust terug in de geïrriteerde huid. De propolis werkt ontstekingsremmend en geeft zo een mooie samenwerking met de honing. Samen beschermt het de huid van je dier en neemt het ongemakken weg. Door de zalf te gebruiken krijgt de huid van je paard of hond rust en zakt de irritatie weg. Het resultaat is een huid die tot rust kan komen en hierdoor sneller en beter kan herstellen.
Om ervoor te zorgen dat de Honey & Propolis zalf optimaal zijn werk kan doen raden we bij PIPPA aan om de geïrriteerde huid eerst voorzichtig schoon te maken. Een fijne hulp hiervoor kan de Honey & Propolis Shampoobar zijn. Na het voorzichtig schoonmaken is het belangrijk om de huid goed droog te maken. Hierna kan je een dun laagje van de zalf over de huid aanbrengen. Dit zorgt ervoor dat de huid rust krijgt en beter beschermt is tegen bacteriën van buitenaf.
Nederlandse Imker
De honing en propolis die wordt gebruikt voor PIPPA’s Honey & Propolis Wound Ointment komt van Nederlandse bodem. De honing komt bij een Nederlandse imker vandaan die bijenvolken heeft in Nederlandse natuurgebieden. Zo kunnen we garanderen dat de honing puur en van hoge kwaliteit is. De honing wordt voorzichtig en op een bij-vriendelijke manier geoogst door ervoor te zorgen dat er altijd genoeg honing overblijft voor de korf om zichzelf te voeden en de winter mee door te komen. De propolis zit aan de zijkant van de honingkamers. Deze kan voorzichtig worden afgeschraapt waardoor dit de bijen niet verstoord of beschadigd.
De Imkerij waarmee PIPPA samenwerkt bevrucht boomgaarden en fruitgewassen met hun bijenvolken. Dit geeft als resultaat niet alleen heerlijke honing en fruit, maar het helpt ook de leefomgeving van veel verschillende dieren en planten.
Let bij het gebruik van de zalf op. Uit eigen ervaring blijkt dat dieren de zalf als lekker kunnen ervaren en deze van de wond af likken als ze door krijgen dat dit erop gesmeerd it. De zalf is niet schadelijk voor de gezondheid maar het wordt aangeraden om deze zo min mogelijk te nuttigen.
- Tags: Productblog